Nieuws

‘Seed matters’ met Vandana Shiva, zaterdag 1 juni 2024

30-04-24 11:21

Patentvrij en gentechvrij zaadgoed staat steeds verder onder druk. En nu ook Europa dreigt te kiezen voor een laagdrempelige toelating van gentechvoedsel is het de vraag wat we hier als telers, veredelaars en onderzoekers tegenover kunnen zetten. En hoe we de markt en de consument in onze keus voor gentechvrije biologische zaden kunnen meenemen?

Tijdens het seed matters congres praten we je bij over de huidige stand van zaken in Den Haag en Brussel als het gaat om etiketteringsplicht, over afspraken over het voorkomen van besmetting op het veld en over de rol van patenten die kleine veredelingsbedrijven buiten spel zet.

Naast de bedreigingen gaat dit congres ook juist over mogelijkheden. Welke kansrijke initiatieven met bv zaadvaste rassen zijn al opgestart? Wat zijn de ervaringen van boeren die hiermee werken? En welke modellen zijn mogelijk om voedselsoevereiniteit te behouden?

Speciale gastspreker is de wereldberoemde Indiase wetenschapper en activiste Vandana Shiva. Zij creëerde met Navdanya in India de ‘gardens of hope’,met talloze variëteiten van o.a. rijst. Wat kunnen we leren van haar ervaringen in de strijd tegen monopolisering van zaadgoed en voor het behoud van agrobiodiversiteit?

Mede in het kader van 100 jarig jubileum van de biodynamische landbouw, bieden wij een dag vol inspiratie en kennisuitwisseling voor iedereen die betrokken is bij behoud van een grote variëteit aan zaadgoed geschikt voor de biologische en agro-ecologische landbouw.

Datum: Zaterdag 1 juni 2024 | 9h30 - 15h45
Locatie: ANTROPIA, Hoofdstraat 8, Driebergen; gelegen naast station Driebergen Zeist.
Tickets: 40 euro inclusief biologische lunch.
Klik hier voor tickets & het volledige programma

Vandana Shiva | zondag 2 juni 2024 in Dronten
Voor iedereen die Vandana Shiva wil ontmoeten en niet direct betrokken is bij de landbouw en zaadgoed is er op zondagmiddag 2 juni naar De Meerpaal in Dronten ook een inspirerend programma met in de middag film en discussie met Vandana Shiva over actuele maatschappelijke vraagstukken als biodiversiteit, gentech, monopolisering, kolonialisme en gender-issues. Onderwerpen die haar al jaren motiveren om wereldwijd de barricades op de te gaan. De voertaal is deze middag Engels. Voor meer info en kaarten a 12.50 KLIK HIER



vind-ik-leuk(s)