Nieuws

#Bioweetjes februari 2022

14-02-22 11:47

Wist u dat…

…de code onder het EU bio keurmerk u zekerheid geeft over de integriteit van de biologische status van het product? De code geeft aan door wie deze status gecontroleerd is

Wat betekent de code onder het EU keurmerk?

Elk biologisch gecertificeerd product moet voorzien zijn van het EU keurmerk. Onder het keurmerk staat een code. Deze code is van een controle instantie. Elke erkende controle instantie die toeziet op de naleving van de biologische regels heeft een eigen unieke code. In Nederland ziet Skal Biocontrole hierop toe. De code van Skal is NL bio 01. Elke producent heeft een eigen controle instantie.

De producent is verplicht om die code op de verpakking te zetten van de controle instantie van het bedrijf dat de laatste handeling aan het product doet. Dit hoeft niet per definitie de producent te zijn. Als het product door een ander bedrijf verpakt wordt, dan moet de code van de controle instantie van het verpakkende bedrijf erop.

…het normaal is ook in bio producten E nummers te vinden?

Ja, maar veel minder dan in gangbare producten. Vaak wordt gedacht dat E-nummers allemaal chemisch-synthetische hulpstoffen zijn en dat die E-nummers dus niet op een etiket van een biologisch product kunnen voorkomen. Dat is een misverstand.

In de lijst met goedgekeurde hulpstoffen van de Europese Unie (de lijst met E-nummers) staan óók additieven die een natuurlijke herkomst hebben. Sterker nog: hulpstoffen die je in de biologische landbouw mag gebruiken moeten zijn toegelaten op de lijst met E-nummers, anders mag je ze niet gebruiken. Van de vele honderden goedgekeurde hulpstoffen mag je er echter maar 48 verschillende in de biologische productie gebruiken. Enkele voorbeelden van hulpstoffen met een E-nummer die in de biologische bereiding zijn toegestaan:

  • Agar-agar (E406) komt uit bepaalde algen en wordt gebruikt als alternatief voor gelatine.
  • Johannesbroodpitmeel (E410) wordt verkregen uit zaden van de johannesbroodboom. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als verdikkingsmiddel in babyvoeding.
  • …de termen “bio” en “eco” u een garantie geven over de biologische status van het product?

    Producenten mogen deze woorden alleen voor producten gebruiken als deze volledig volgens de biologische principes geproduceerd zijn. Dus, als u een van deze termen op een product ziet kunt u zeker zijn dat het product en het gehele proces op biologische manier ingericht zijn en dat hier ook op gecontroleerd wordt.


    vind-ik-leuk(s)