voor uw belangenbehartiging

Fipronilcrisis

E-mailadres Afdrukken PDF

Deze zomer stond in het teken van fipronil in eieren. Ook biologische boeren bleken het middel DEGA16 ingezet te hebben, dat vermengd bleek met het verboden antiluizenmiddel fipronil. Welke rol heeft Bionext in zo’n situatie en hoe kunnen wij u ondersteunen met de vragen van consumenten.

Bionext treedt bij crises in de biologische sector op als crisis coördinator. Zij heeft zeer intensief contact gehad met de sector en haar achterban zo ook de leden van de Biowinkelvereniging.  Via  de crisis updates per mail, de site van Bionext (vraag en antwoord pagina) en de vragen die rechtstreeks per mail/elefoon kwamen van consumenten. Winkeliers hebben de updates die over Fipronil zijn gestuurd in de winkel gelegd. Dat wekte vertrouwen bij de consument hoe dit aangepakt werd.

Eerste vraag voor Bionext was meer informatie over het middel DEGA16. Dat middel bestaat alleen uit de natuurlijke  ingrediënten eucalyptusolie en menthol. Dat was althans de officiële samenstelling van het product, zoals aangegeven op de papieren van DEGA16 die aan pluimveehouders zijn overlegd. Eucalyptusolie en menthol werken afwerend tegen bloedluis, maar hebben geen toxische werking zoals een aantal andere middelen die officieel geregistreerd staan. Op de verpakking van DEGA16 stond ook vermeld dat het middel de omgeving onaanlokkelijk maakt voor luizen en mijten. Natuurlijke middelen zonder toxische werking mogen toegepast worden in de (biologische) pluimveehouderij. Omdat biologische boeren juist bij voorkeur natuurlijke en homeopathische geneesmiddelen inzetten, lijkt de keuze voor DEGA16 logisch. Het ministerie stelt dat DEGA16 een biocide is en dus geregistreerd had moeten zijn. Dat boeren dat anders zagen, is verklaarbaar.

Inmiddels zijn alle bedrijven waar fipronil gevonden is, in beeld. Alle biologische eieren in het schap zijn schoon en de consument is weer eieren aan het kopen. Voor de getroffen boeren is het nog niet klaar: zij zitten nog steeds met kippen vol fipronil en een besmette stal. De kippen zijn in de rui gebracht zodat het buikvet met fipronil erin verbrand wordt. En dagelijks scheppen ze de mest uit de stal én gooien ze verplicht alle eieren weg. Dit blijven ze doen totdat uit testen blijkt dat de kippen, de eieren en de stal weer fipronilvrij is. Pas dan mogen ze hun eieren ook weer leveren.

Bionext gaat samen met de sector en deskundigen de komende tijd op zoek naar een goede aanpak om het bloedluis probleem beheersbaar te krijgen. Daarnaast zet  zij zich in om nog meer duidelijkheid te krijgen welke natuurlijke, betrouwbare middelen er op de markt zijn. Zo helpen we de biologische sector weer een stuk verder.

 

Bestuursleden

yvonne_vierkant2.jpg

Contact

Voor vragen over lidmaatschap en de vereniging:

Yvonne Servaas,
Verenigingsmanager

06 13710621 | info@biowinkelvereniging.nl